─=≡Ξ║ علوم آزمایشگاهی ║Ξ≡=─
صفحات وبلاگ
نویسنده: افضل نیا - چهارشنبه ۱٥ اردیبهشت ۱۳۸٩


1 واکنش مولیش

این واکنش به تمام قندها جواب مثبت می دهد.

 قندها در مجارت اسیدهای غلیظ آب از دست داده و تبدیل به فورفورال یا مشتقات آن می شوند؛

این جسم با محلول الکلی آلفا- نفتل ماده رنگی ایجاد می کند.



2 - واکنش بارفود (Barfoed)

این واکنش وجود منوساکاریدها را مشخص می نماید.

 به 4 میلی لیتر معرف بارفود یک میلی لیتر از قند مورد آزمایش اضافه می کنیم.

لوله آزمایش را به مدت 3 تا 5 دقیقه در آب جوش قرار می دهیم.

 در منوساکاریدها رسوب قرمز اکسید کوئیورو در ته لوله تشکیل می گردد

این آزمایش را با یک پنتوز (گزیلور)، گلوکز یا فروکتوز، لاکتوز انجام دهید.






3-واکنش مور (Moor)

این واکنش به قندهای احیاء کننده جواب مثبت می دهد.

، به 5 میلی لیتر محلول قند 1 میلی لیتر سود 10% افزوده و آنرا در آب جوش قرار می دهیم.

 بعد از 5 دقیقه ایجاد رنگ قهوه ای و بوی مشخص دلیل بر مثبت بودن واکنش است.

محلول گلوکز، مالتوز، ساکارز، و نشاسته را آزمایش کنید.

4 - واکنش بندیکت (Benedict)

به قندهای احیاء کننده جواب مثبت می دهد.

 به 5 میلی لیتر معرف بندیکت کیفی 8 تا 10 قطره از محلول مورد آزمایش اضافه کنید.

برای 5 دقیقه در آب جوش بگذا رید .

پس از سرد شدن در صورتی که رسوب سبز، زرد یا قرمز ایجاد شود دلیل بر وجود قند احیاء کننده است.

  این آزمایش را بر روی گلوکز، فروکتوز، گزیلوز، ساکارز و مالتوز انجام دهید.

   ۵- واکنش فهلینگ (Fehling)

فهلینگ A محتوی سولفات مس است.   

فهلینگ B محتوی تارترات سدیم و پتاسیم و کمی هیدروکسید سدیم است.

1 میلی لیتر فهلینگ A و 1 میلی لیتر فهلینگ B را مخلوط می کنیم.

2 میلی لیتر از محلول مورد آزمایش روی آن ریخته و می جوشانیم.

اگر محلول مورد آزمایش قند احیا کننده باشد رسوبی تولید می شود؛

 که رنگ آن از زرد به قرمز متغییر است

 

  ۶- واکنش سلیوانوف (Selivanoff)

این واکنش به ستوزهائی که دارای عامل ستنی هستند جواب مثبت می دهد.

به 5 میلی لیتر معرف سلیوانف 5 قطره از محلول قند مورد آزمایش افزوده آنرا درحمام ماری جوشان برای 90 ثانیه و یا روی شعله مستقیم برای 45 ثانیه حرارت می دهیم .

      رنگ یا رسوب قرمز دلیل وجود ستوز است.

اگررسوب را در الکل اتیلیک حل کنیم الکل به رنگ قرمز در می آید.


واکنش سلیوانف بسیار حساس است.

اگر قندهای دیگری با غلظت زیاد یعنی بیش از 2% بدان اضافه شود همین رنگ را تولید می نماید.

ساکارز اگر کمی بیشتر از زمان ذکر شده حرارت داده شود چون هیدرولیز می شود لذا به واکنش سلیوانف جواب مثبت می دهد.

7 - واکنش بیال (Bial) 

برای تشخیص پنتوزها از واکنش بیال و تائوبر استفاده می شود.

بر روی 5 میلی لیتر معرف بیال 2 میلی لیتر از محلول مورد آزمایش اضافه می کنیم

.به ملایمت حرارت می دهیم تا بجوشد سپس آنرا سرد می کنیم.

  رنگ آبی تا سبز وجود پنتوز را مشخص می کند.

٨- واکنش تشکیل اوزازن

       این واکنش مخصوص تمام منوو دی ساکاریدهای احیاء کننده است.

  • درهر یک از چهار لوله 2 میلی لیتر از معرف فنیل هیدرازین.
  • و سپس بترتیب 2 میلی لیتر از قندهای آرابینوز، گلوکز، لاکتوز و مالتوز.
  • لوله ها را برای مدت 15 تا 30 دقیقه در آب جوش قرار می دهیم.
  •  سپس در حرارت آزمایشگاه خنک می کنیم .
  •  با یک پیپت یک قطره از رسوب را روی لام گذارده و با لامل آنرا می پوشانیم.
  •  در زیر میکروسکوپ بلورهای آنها را مشاهده می‌کنیم.


زمان تشکیل اوزازن برای قندهای مختلف به شرح زیر است:

فروکتوز              2 دقیقه

گلوکز                 15-19 دقیقه

لاکتوز                 پس از سرد شدن کاملاً سرد می کند.

مالتوز                پس از سرد شدن کاملاً رسوب می کند.

ساکارز               در مدت آزمایش رسوبی ایجاد نمی کند

 

بلورهای اوزازان از بالا و به ترتیب عبارتند از:

گلوکزازن                         گالاکتوزان

آرابینوزازن                      لاکتوزازن

مالتوزازن                        گزیلوزازن


٩- هیدرولیز ساکارز

در 3 میلی لیتر از محلول ساکارز یک تکه کاغذ قرمز کنگو ابیاندازید.

 قطره قطره اسید کلریدریک 1% بیافزائید تا کاغذ به رنگ آبی درآید (PH در حدود 3-2).

 مخلوط را برای مدت 5 دقیقه بجوشانید.

روی محلول هیدرولیز شده واکنشهای بندیکت - بارفود - سلیوانف را انجام داده و نتیجه را شرح دهید.


10- واکنش ید

این واکنش مخصوص پلی ساکاریدهایی نظیر نشاسته و گلیکوژن است.

 به چند میلی لیتر از چسب نشاسته یک قطره محلول ید - یدوره اضافه می کنیم رنگ آبی بنفش تولید می شود.

اگر مخلوط را بجوشانیم بیرنگ شده و پس از سرد کردن رنگ آبی دوباره ظاهر می شود.

ید با گلیکوژن رنگ قهوه ای تولید مینماید.



نویسندگان وبلاگ:
مطالب اخیر:
دوستان من:
کدهای اضافی کاربر :