─=≡Ξ║ علوم آزمایشگاهی ║Ξ≡=─
صفحات وبلاگ
نویسنده: افضل نیا - چهارشنبه ۱٥ اردیبهشت ۱۳۸٩


قندها یا ساکاریدها را به سه دسته تقسیم می کنند:


دسته اول - منوساکاریدها


پلی الکلهای 3 تا 7 کربنی هستند که یکی از عاملهای الکلی به عامل کربنیل تبدیل شده است و به ترتیب آنها را تریوز - تتروز- پنتوز- هگزوز- هپتوز می نامند.

منوساکاریدها ممکن است دارای عامل آلدئیدی یا ستنی باشند که در حالت اول آلدوزستوز نامیده می شوند. و در حالت دوم

مهمترین پنتوزها: آرابینوز - گزیلوز - ریبوز و...

مهمترین هگزوزها: گلوکز-مانوز-گلاکتوز-فروکتوز ... می باشند.


دسته دوم - الیگوساکاریدها


از الیگو ساکاریدها، دی ساکاریدها دارای اهمیت بیشتری هستند.
 بعضی از دی ساکاریدها دارای خاصیت احیاکنندگی می باشند مانند: مالتوز و لاکتوز.
 برخی دیگر دارای خاصیت احیاء کنندگی نیستند. مانند ساکارز یا سوکروز.
دسته سوم - پلی ساکاریدها

مهمترین پلی ساکاریدها شامل نشاسته، سلولز و گلیکوژن می باشد

واکنش رنگی قندها

مهمترین واکنش های رنگی قندها به قرار زیرند:

واکنش مولیش : آلفا نفتل + اسید سولفوریک غلیظ ؛

این واکنش برای تمام ساکاریدها مثبت است.

 واکنش بارفود  : استات مس در اسید استیک 1%؛

این واکنش مخصوص منوساکاریدهاست.

واکنش بیال : اورسینول در اسید کلریدریک  +  FeCl3  ؛

 به پنتوزها مانند گزیلوز جواب مثبت می دهد.

 واکنش سلیوانف: رزورسینول در HCl  ؛

 این واکنش مخصوص ستوهگزوزها مانند فروکتوز می باشد آلدوهگزوزها بکندی واکنش می کنند.

 واکنش بندیکت: محلول قلیائی سیترات مس ؛

 این واکنش به تمام قندهای احیاء کننده جواب مثبت میدهد مانند منوساکاریدها  (گلوکز -فروکتوز) و دی ساکاریدهای احیا کننده نظیر لاکتوز و مالتوز

 محلول فهلینگ نیز نظیر بندیکت واکنش می دهد.


واکنش ید :

محلول ید با نشاسته و گلیگوژن ایجاد رنگ می نماید



نویسندگان وبلاگ:
مطالب اخیر:
دوستان من:
کدهای اضافی کاربر :