─=≡Ξ║ علوم آزمایشگاهی ║Ξ≡=─
صفحات وبلاگ
نویسنده: افضل نیا - جمعه ٢٤ اردیبهشت ۱۳۸٩

نمونه خون برای آزمایش هماتوکریت باید روی ماده

ضد انعقاد گرفته شود

روش اندازگیری:روش میکرو متد که با وجود دستگاههای

اتوماتیک هماتولوژی هنوز هم جایگاه خود را حفظ کرده


وسایل ولوازم مورد نیاز:

1- دستگاه سانتریفوژمیکروهماتوکریت

2-لوله های موئینه یاکاپیلری

به طول هفت سانتیمتر وقطر یک میلی متر

3- خمیر مخصوص
4- صفحه مدرج برای خواندن هماتوکریت
دونوع لوله موئینه وجود دارد.لوله های ساده که فاقدماده ضد

انعقادند دارای حلقه آبی رنگ در بالای لوله مشخصه آنهاست,

اینها برای نمونه هایی که باماده ضد انعقادی گرفته شده

استفاده میشوند.

لوله های موئینه ضد انعقاددار(هپارینه)این لوله ها حاوی ماده ضد

انعقاد هپارین هستند. برای گرفتن خون از نوک انگشت یا پاشنه

پا در نوزادان استفاده میشوند.

روش آزمایش کلیک کن


ادامه مطلب ...
نویسنده: افضل نیا - یکشنبه ۱٩ اردیبهشت ۱۳۸٩

آگار عصارهٔ خشک جلبک‌های قرمز از نوع GELIDIUM است که از نظر شیمیایی استر سولفوریک گالاکتان می‌باشد. بشکل قطعات باریک نازک شفاف ، یا گرد سفید خاکستری رنگ بی مزه و بی بو است . در آب سرد نامحلول است ولی ابتدا در آبجوش آن را حل کرده و سپس در ۳۵ تا ۴۰ درجهٔ سانتی گراد یا کمتر سرد نموده بصورت ژل در می‌آورند.

کاربرد درمانی

به عنوان یک ملیّن مخصوصاً در یبوست‌های مزمن، بکار می‌رود و بدون جذب شدن از روده می‌گذرد. همچنین ضد زخم معده و دوازدهه است. بصورت کپسول یا محلول معلّق در آب و یا ژله به مقدار ۴ تا ۱۶ گرم از راه دهان بکار می‌رود. آگار عمدتاً برای تهیهٔ محیط کشت در میکروب‌شناسی آزمایشگاهی مصرف می‌شود.

هشدار:ژلوز یک مادهٔ سمی نیست و به مقدار کم در قنادی‌ها،خوراک پزی‌ها مصرف می‌شود اما استعمال آن به مقدار زیاد و یا مکرر در اشخاص مسن اولاً باعث بالا رفتن کلسترول خون شده و ثانیاً انسداد حقیقی روده خواهد شد.

 

نویسنده: افضل نیا - شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸٩

اطلاعات اولیه

تقریبا تمامی اکسیژنی که در خون حمل می‌گردد، به هموگلوبین موجود در گلبولهای قرمز خون متصل می‌باشد. گلبولهای قرمز طبیعی انسان ، دیسکهای مقعرالطرفین کوچک با قطر 9 - 6 میکرومتر می‌باشند. این سلولها از سلولهای بنیادی پیش ساز به نام هموسیتوبلاستها در مغز استخوان ساخته می‌شوند. در طی فرایند بالغ شدن گلبولها ، سلولهای بنیادی تولید سلولهای دختری می‌نمایند که مقادیر زیادی هموگلوبین ساخته و سپس اندامکهای داخل سلولی مانند هسته ، میتوکندری و ... را از دست می‌دهند. فعالیت اصلی گلبول قرمز ، حمل هموگلوبین است که با غلظت بالا به صورت محلول در سیتوزول وجود دارد.

اهمیت زیاد توالی اسید آمینه‌ای در تعیین ساختمانهای دوم ، سوم و چهارم پروتئینهای کروی و بنابراین اعمال بیولوژیک آنها به خوبی در بسیاری از بیماریهای خونی مانند کم خونی داسی شکل در انسان قابل شرح می‌باشد. از لحاظ ژنتیکی ، بیش از 300 نوع هموگلوبین شناخته شده در جمعیتهای انسانی وجود دارد. بیشتر این انواع ناشی از تفاوتهایی در یک ریشه اسید آمینه می‌باشند. در اغلب موارد این اثرات بر روی ساختمان و عملکرد جزئی بوده، ولی گاهی می‌تواند وخیم بوده و به بیماریهای خونی و کم خونی منجر شود.


میخوای کاملا دربارش بدونی؟------------------>click


ادامه مطلب ...
نویسنده: افضل نیا - شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸٩
ایسکانیوز: با وجود این که هنوز علت اصلی بروز اوتیسم در کودکان به درستی‌ شناسایی نشده، تحقیقات حاکی‌ از آن است که جهش هایی‌ که در برخی‌ ژن ها رخ می‌دهد با ایجاد اختلالات مغزی‌ مرتبط است.
 
به گزارش گروه علمی پژوهشی باشگاه خبرنگاران دانشجویی ایران "ایسکانیوز"، به نقل از Science Daily، محققان دانشگاه پرینکتون امریکا در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که اوتیسم در میان برادر یا خواهر کودکانی که به این مشکل مبتلا هستند بیشتر از سایر افراد اتفاق می افتد و از این رو احتمال ژنتیکی‌ بودن بیماری ‌اوتیسم را نشان می‌دهد. در امریکا، از هر 110 کودک حدود 1 نفر به اوتیسم مبتلا است که روی رفتار، مهارت های اجتماعی‌ و ارتباطی‌ تأثیر می‌گذارد.
محققان با تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از منابع ژنتیکی اوتیسم روی 943 خانواده که بیشتر آن ها بیش از یک کودک مبتلا به اوتیسم در خانواده داشتند و تحت بررسی های‌ ژنتیکی قرار گرفتند، انجام دادند. آزمایش ها بروز 4 جهش ژنی را این خانواده ها نشان داد. دو ژن از این ژن های‌ جهش یافته پیش از این در ارتباط با اوتیسم شناسایی‌ شده بودند که در تشکیل یا حفظ سیناپس های عصبی (محل اتصال اعصاب) نقش دارند. یکی دیگر از ژن های جدیدی که سناسایی شد مولکول NCAM2 متصل به سلول عصبی است که در قسمت دم اسبی مغز انسان یافت می شود و در اوتیسم نقش مؤثری دارد. و تحقیقات نشان داد که بسیاری از ژن هایی‌ که در ارتباط با اوتیسم هستند با تشکیل یا عملکرد سیناپس های‌ عصبی‌ در ارتباط هستند.
بنابراین محققان به این نتیجه رسیدند که اوتیسم از لحاظ ژنتیکی بر اثر ایجاد بیماری‌ بروز می کند که روی اتصال عصبی فرد اثر می‌گذارد. کودکان مبتلا به اوتیسم در یک یا چند ژنی که در عملکرد طبیعی‌ سیناپس ها دخیل هستند جهش دارند. و ممکن است بسیاری از خانواده ها دارای‌ این جهش ژنتیکی NCAM2 باشند ولی خودشان اختلالی ندارند.
 
 
نویسنده: افضل نیا - چهارشنبه ۱٥ اردیبهشت ۱۳۸٩

خدایا کفر نمی گویم

تصاویر جدید زیباسازی وبلاگ , سایت پیچک » بخش تصاویر زیباسازی » سری پنجم www. کلیک کنید

پریشانم

چه میخواهی تو از جانم؟!!

مرا بی آنکه خود خواهم اسیر زندگی کردی

خداوندا!!

اگر روزی زعرش خود به زیر آیی

لباس فقر پوشی

غرورت را برای تکه نانی

به زیر پای نامردان بیندازی

وشب آهسته و خسته

تهی دست و زبان بسته

به سوی خانه باز آیی

زمین و آسمان را کفر میگویی

نمیگویی؟!

تصاویر جدید زیباسازی وبلاگ , سایت پیچک » بخش تصاویر زیباسازی » سری پنجم www. کلیک کنید

خداوندا!

اگر در روز گرماخیز تابستان

تنت بر سایه دیوار بگشایی

لبت بر کاسه مسی قیر اندود بگذاری

وقدری آنطرف تر

عمارت های مرمرین بینی

واعصابت برای سکه ای این سو وآن سو در روان باشد

زمین و آسمان را کفر میگویی

نمیگویی؟!!

خداوندا اگر روزی بشر گردی

زحال بندگانت باخبر گردی

پشیمان میشوی از غصه خلقت از این بودن از این بدعت

تصاویر جدید زیباسازی وبلاگ , سایت پیچک » بخش تصاویر زیباسازی » سری پنجم www. کلیک کنید

خداوندا تو مسئولی

خداوندا تو میدانی که انسان بودن و ماندن

در این دنیا چه دشوار است.

چه رنجی میکشد آنکس که انسان است و

از احساس سرشار است.



**دکتر علی شریعتی**

نویسنده: افضل نیا - چهارشنبه ۱٥ اردیبهشت ۱۳۸٩

دفیبرین(خون دفیبرینه گوسفند) با هدف استفاده در محیط‌های کشت و آزمایشگاه‌ها در مرکز تحقیقات و تولید مواد بیولوژیک جهاد دانشگاهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران تولید شد.

دکتر عرفان منش، مدیر جهاد دانشگاهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران با اعلام این مطلب به خبرنگار پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) گفت: خون دفیبرینه گوسفند، خونی است که به صورت آسپتیک از گوسفند سالم گرفته شده و به دلیل حذف فیبرین، انعقاد در آن انجام نمی‌گیرد. در این روند از هیچ‌گونه ماده ضدانعقادی استفاده نمی‌شود.

وی خاطرنشان کرد: این فرآورده در محیط کشت بلادآگار، متداول‌ترین محیط کشت غیرانتخابی در آزمایشگاه‌های تشخیص طبی استفاده می‌شود که حاوی یک محیط پایه بوده که به منظور غنی‌سازی، 5 تا 10 درصد خون دفیبرینه گوسفند، به آن اضافه می‌شود.

عرفان منش درباره مزایای استفاده از خون گوسفند گفت: استفاده از خون انسان در تهیه محیط کشت بلادآگار به دلایلی مانند پاسخ ضعیف در مقابل باکتری‌های همولیتیک و افزایش موارد مشکوک، امکان آلودگی‌های ویروسی همچون هپاتیت و ایدز، احتمال وجود آنتی بادی، امکان مصرف آنتی بیوتیک توسط فرد خون‌دهنده و همچنین اثرات مضر مواد ضدانعقادی مورد استفاده توصیه نمی‌شود.

وی خاطرنشان کرد: هم‌اکنون خون گوسفند جایگزین مناسبی برای خون انسان در تهیه این محیط‌ها، محسوب می‌شود. استفاده از این خون در محیط کشت، علاوه بر ایجاد شرایط مناسب برای رشد بسیاری از میکروارگانیسم‌ها در شناسایی و تفکیک میکروارگانیسم‌های دارای خاصیت همولیتیک عملکرد بهتری نشان می‌دهد. ضمن این‌که اثرات سوء‌ مواد ضدانعقادی روی رشد برخی گونه‌های باکتریایی را ندارد.

نویسنده: افضل نیا - چهارشنبه ۱٥ اردیبهشت ۱۳۸٩


1 واکنش مولیش

این واکنش به تمام قندها جواب مثبت می دهد.

 قندها در مجارت اسیدهای غلیظ آب از دست داده و تبدیل به فورفورال یا مشتقات آن می شوند؛

این جسم با محلول الکلی آلفا- نفتل ماده رنگی ایجاد می کند.



2 - واکنش بارفود (Barfoed)

این واکنش وجود منوساکاریدها را مشخص می نماید.

 به 4 میلی لیتر معرف بارفود یک میلی لیتر از قند مورد آزمایش اضافه می کنیم.

لوله آزمایش را به مدت 3 تا 5 دقیقه در آب جوش قرار می دهیم.

 در منوساکاریدها رسوب قرمز اکسید کوئیورو در ته لوله تشکیل می گردد

این آزمایش را با یک پنتوز (گزیلور)، گلوکز یا فروکتوز، لاکتوز انجام دهید.






ادامه مطلب ...
نویسنده: افضل نیا - چهارشنبه ۱٥ اردیبهشت ۱۳۸٩


قندها یا ساکاریدها را به سه دسته تقسیم می کنند:


دسته اول - منوساکاریدها


پلی الکلهای 3 تا 7 کربنی هستند که یکی از عاملهای الکلی به عامل کربنیل تبدیل شده است و به ترتیب آنها را تریوز - تتروز- پنتوز- هگزوز- هپتوز می نامند.

منوساکاریدها ممکن است دارای عامل آلدئیدی یا ستنی باشند که در حالت اول آلدوزستوز نامیده می شوند. و در حالت دوم

مهمترین پنتوزها: آرابینوز - گزیلوز - ریبوز و...

مهمترین هگزوزها: گلوکز-مانوز-گلاکتوز-فروکتوز ... می باشند.


دسته دوم - الیگوساکاریدها


از الیگو ساکاریدها، دی ساکاریدها دارای اهمیت بیشتری هستند.
 بعضی از دی ساکاریدها دارای خاصیت احیاکنندگی می باشند مانند: مالتوز و لاکتوز.
 برخی دیگر دارای خاصیت احیاء کنندگی نیستند. مانند ساکارز یا سوکروز.
دسته سوم - پلی ساکاریدها

مهمترین پلی ساکاریدها شامل نشاسته، سلولز و گلیکوژن می باشد

واکنش رنگی قندها

مهمترین واکنش های رنگی قندها به قرار زیرند:

واکنش مولیش : آلفا نفتل + اسید سولفوریک غلیظ ؛

این واکنش برای تمام ساکاریدها مثبت است.

 واکنش بارفود  : استات مس در اسید استیک 1%؛

این واکنش مخصوص منوساکاریدهاست.

واکنش بیال : اورسینول در اسید کلریدریک  +  FeCl3  ؛

 به پنتوزها مانند گزیلوز جواب مثبت می دهد.

 واکنش سلیوانف: رزورسینول در HCl  ؛

 این واکنش مخصوص ستوهگزوزها مانند فروکتوز می باشد آلدوهگزوزها بکندی واکنش می کنند.

 واکنش بندیکت: محلول قلیائی سیترات مس ؛

 این واکنش به تمام قندهای احیاء کننده جواب مثبت میدهد مانند منوساکاریدها  (گلوکز -فروکتوز) و دی ساکاریدهای احیا کننده نظیر لاکتوز و مالتوز

 محلول فهلینگ نیز نظیر بندیکت واکنش می دهد.


واکنش ید :

محلول ید با نشاسته و گلیگوژن ایجاد رنگ می نماید



نویسنده: افضل نیا - چهارشنبه ۱٥ اردیبهشت ۱۳۸٩


 

آزمایش 1 - بهترین طول موج برای اندازه گیری غلظت یک محلول رنگی چیست؟


می دانید که از تجزیه نور سفید نورهای مختلف رنگی حاصل می شود که در  قسمت مرئی دارای طول موجهای زیر می باشد.

     بنفش 420-430،  آبی470-490،    سبز520-550   ، زرد580


انتخاب طول موج مناسب جهت اندازه گیری جذب

 

محلول مورد آزمایش رادرمعرض تابش نورهایی با طول موجهای مختلف قرارداده OD های قرائت شده  را یادداشت می کنیم.

نمودار جذب برحسب طول موج را رسم می کنیم.

طول موج منا سب ،طول موجی است که ماکز یمم جذب را دارد.

روش انجام آزمایش

آزمایش 2 - جهت رسم منحنی دانسیته اپتیک بر حسب غلظت های مختلف:

6 لوله آزمایش انتخاب کرده آن ها را از 1 تا 6 شماره گذاری کنید

به ترتیب در آنها 0 ؛1، 2، 4، 6 و 8 میلی لیتر محلول بروموفنل( mg/L10 )  بریزید.

سپس به ترتیب 10 ، 9 ،8 ، 6 ،4 و2 میلی لیتر آب مقطر بریزید.

صفر دستگاه را با لوله شماره 1 میزان کنید.

مقدار دانسیته اپتیک لوله های بعدی را در 580 میلی میکرون اندازه بگیرید

منحنی تغییرات دانسیته اپتیک بر حسب غلظت محلول رسم نمائید.

در صورتیکه منحنی از قانون بیر متابعت کند به صورت یک خط مستقیم خواهد بود.

 

دو نکته : عملی

1-   در قرائت OD نتایج، زمانی قابل اطمینان است که:

                              0.7 < OD <0.1

بنابر این غلظت مجهول اگر زیاد باشد باید آنرا با حلال مربوطه طوری رقیق نمود که OD آن در حدود بیان شده قرار گیرد.

در این صورت ضریب رقت را باید در محاسبه منظور نمود.

2-            اگر قرائت OD چندین مجهول پشت سر هم بخواهد  انجام گیرد در فواصل قرائت باید دستگاه را با شاهد (BLANK) روی صفر OD تنظیم نمود.







نویسنده: افضل نیا - چهارشنبه ۱٥ اردیبهشت ۱۳۸٩

 

نین هیدرین طی واکنش زیر باعث دآمینه شدن و دکربوکسیله شدن یک اسید آمینه آلفا آمین میشود و اسکلت اسید آمینه به صورت یک آلدئید باقی میماند.

نین هیدرین  با 19 نوع اسید آمینه موجود در ساختمان پروتئینها واکنش نشان میدهد و ترکیب آبی رنگی پدید می آورد که در اثر حرارت تقریبا ارغوانی میشود، پرولین و هیدروکسی پرولین با نین هیدرین رنگ زرد ایجاد میکنند.

بخش عملی

3 میلی لیتر اسید آمینه را در یک لوله آزمایش ریخته و سپس چند قطره نین هیدرین یکدهم درصد در استون به آن اضافه نمائید و پس از مخلوط کردن به مدت 10 دقیقه در حمام آب جوش قرار دهید. ایجاد رنگ آبی متمایل به بنفش نشانه مثبت بودن واکنش یا به عبارت دیگر نشانه وجود اسید آمینه در محیط است.

تهیه نین هیدرین :

l       پودر نین هیدرین :  g5/3

l       استن : ml 50

l       بوتانول : ml 50

     استن و بوتانول را مخلوط کرده و سپس پودر نین هیدرین را اضافه نمایید.

Ø      معرف را در ظرف تیره و در دمای اتاق نگهداری کنید.

روش تهیة ویتامین K1

l       پودر ویتامین K1 :  g2/0

l       اتانول : ml 20 

    پودر ویتامین K1 را روی قطعة کوچکی از فویل آلومینیومی استریل وزن کرده و در شرایط آسپتیک به اتانول در یک بطری استریل اضافه کنید. غلظت محلول ذخیره mg/ml 10 است.

    غلظت نهایی محلول برای محیط های مایع µg/ml 1/0 و برای محیط های آگاردار µg/ml 10 است (یعنی ml 01/0 از محلول ذخیره در یک لیتر براث و ml 1 از محلول ذخیره در یک لیتر آگار). برای رقیق سازی بیشتر از آب مقطر استفاده کنید.

Ø      محلول ذخیره را در ظرف تیره و در یخچال نگهداری کنید.

 



نویسنده: افضل نیا - شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۸٩

نویسنده: افضل نیا - شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۸٩

آندوسپورهای (هاگهای) باکتریایی ، ساختارهای کروی و یا بیضی شکل کوچکی هستند که نسبت به دمای بالا ، تشعشع و وجود مواد شیمیایی از قبیل ضد عفونی کننده ها بسیار مقاوم هستند . هاگها به شکل درون سلولی توسط برخی از باسیلها تولید می شوند به همین دلیل به آنها آندوسپور می گویند. آندوسپورها از سلولهای مولد کوچکترند و مشخصات متقاوتی دارند که قابل توجه تر از همه مقاومت زیاد آنها نسبت به شرایط نامساعد است .

هاگ بخشی ازچرخه زندگی بعضی از جنسها باکتریها می باشد و در واقع هاگ یک مرحله خفته یا غیر فعال از زندگی باکتری است . هاگزایی در باکتریها بر خلاف آنچه در بعضی گیاهان عالی دیده می شود ، نوعی تکثیر تولید مثلی نیست. زیرا هر باکتری فقط یک هاگ تولید می کند و هر هاگ به نوبه خود به یک سلول رویشی (باکتری فعال) تبدیل می شود. بنابراین در گونه های مولد هاگ مانند سایر گونه های باکتریایی تکثیر از طریق تقسیم دوتایی باکتری انجام می شود.

وجود هاگ در کشت باکتریها برای تشخیص و تفکیک آنها اهمیت دارد ، زیرا تشکیل هاگ اساسا محدود با باکتریهای گرم مثبت میله ای شکل در دو جنس باسیلوسها و کلستریدیومها است .

اندازه و محل قرار گرفتن هاگ در داخل باکتری نیز برای تشخیص ارگانیسمها اهمیت دارد مثلا هاگها می توانند در مرکز ، نزدیک به انتها و یا در انتهای یاخته قرار بگیرد. قطر هاگ می تواند بزرگتر و یا کوچکتر از خود باکتری باشد . اگرهاگ قطر بیشتری نسبت به یاخته رویشی داشته باشد موجب تورم یا بزرگی و تغییر شکل باکتری می شود.


ادامه مطلب ...
نویسنده: افضل نیا - شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۸٩

اسید فاست بمعنای مقاومت در مقابل رنگ بری با یک رنگ بر اسیدی می باشد. این خاصیت در باکتریها بسیار نادر است و فقط باکتریهای جنس مایکوباکتریوم و بعضی گونه های جنس نوکاردیا ، اسید فاست هستند. استافیلوکوکوس اپیدرمیس را هم می توان جزء باکتریهای اسید فاست دانست.

بطور کلی در دیواره سلولی باکتریهای اسید فاست مقدار چربی بسیار زیاد است (خصوصا در مایکوباکتریومها) و آنها مقادیر نسبتا زیادی مواد چربی ، مثل اسیدهای چرب ، مومها و چربیهای پیچیده دارند. دیواره سلولی این ارگانیسمها شبیه موم بوده بنابراین نسبتا غیر قابل نفوذ هستند. این نفوذ ناپذیری در برابر مواد ضد عفونی کننده هم به این باکتریها مقاومت بیش از حدی می دهد. همچنین آنها را در برابر خشک شدن مقاوم می کند و برای مدتهای طولانی می توانند در خلط یا دیگر مایعات خشک شده بدن باقی بمانند. ولی باسیل سل توسط پاستوریزاسیون و سترون سازی عادی توسط حرارت با آسانی از بین می رود.

 


ادامه مطلب ...
نویسنده: افضل نیا - شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۸٩

رنگ‌آمیزی گرم (به انگلیسی: Gram staining) یکی از مهم‌ترین ومتداولترین روش‌های رنگ آمیزی در میکروبیولوژی است که اولین بار توسط کریستین گرم ابداع شد. دراین رنگ آمیزی باکتری‌ها بر مبنای رنگ باکتری پس ازرنگ آمیزی به دودسته گرم مثبت و گرم منفی تقسیم می‌شوند. رنگ باکتری پس ازرنگ آمیزی به توانایی حفظ رنگ اول وبه عبارتی به ساختمان دیواره سلولی باکتری بستگی دارد. دررنگ آمیزی گرم باکتری‌های گرم مثبت پس ازرنگ آمیزی به رنگ بنفش وباکتری‌های گرم منفی به رنگ قرمز مشاهده می‌شود. گرچه هر دو گروه یعنی باکتری‌های گرم مثبت و منفی دارای دیواره می‌باشند ولی فرق بین این دو گروه مربوط به خواصی است که در ساختمان دیواره سلولی آنها وجود دارد. اساس ساختمان در دیواره سلولی باکتری‌های گرم مثبت یک لایه ضخیمی‌است از پپتیدوگلیکان*[۱]، ولی در باکتری‌های گرم منفی ضخامت آن به حداقل می‌رسد.

 


ادامه مطلب ...
نویسندگان وبلاگ:
مطالب اخیر:
دوستان من:
کدهای اضافی کاربر :